Homeopatia… arta vindecării

Ce este Homeopatia? Cum funcționează ea? 

Farmaciștii Thymus vă invită să descoperiți secretele din spatele sistemului medical Homeopat

Sistemul medical homeopat este unul din cele mai rafinate sisteme de vindecare pe care omenirea le are la dispoziție.

IDEALUL TUTUROR TERAPIILOR

„Idealul cel mai înalt al terapiei este refacerea rapidă, blandă și permanentă a sănătății sau, altfel spus, îndepărtarea și anihilarea în întregime a bolii pe calea cea mai scurtă, mai sigură și mai puțin dăunătoare, conform unor principii ușor de înțeles”. (dr. Samuel Hahnemann)

Dezvoltarea sistemului medical homeopat are o poveste interesantă…

Totul a început în 1790, când s-a întâmplat ca dr. Samuel Christian Friederich Hahnemann să traducă un „Tratat de Materia Medica” al dr. Cullen, un ilustru profesor de medicină la acea vreme. Un pasaj din tratatul respectiv, în care se susținea eficacitatea chininei în tratamentul malariei prin „efectul său tonic asupra stomacului”, i-a atras atenția doctorului Hahnemann și l-a intrigat în același timp. Fiind un căutător al adevărului, Hahnemann a decis să verifice efectele chininei asupra lui însuși, dorind să descopere principiul din spatele efectelor acestui medicament. Administrându-și câte 4 drahme de medicament în formă pură de 2 ori pe zi, efectele nu au întârziat să apară, devenind el însuși, bolnav. În genialitatea lui, a constatat că medicamentul China (obținut din scoarța Arborelui de chinina), a produs în corpul lui, atât simptomele fizice cât și cele mentale pentru care medicii prescriau tratamenul cu China. Acest experiment a stat la baza principiului homeopatiei: în tratamentul malariei prin „efectul său tonic asupra stomacului”, i-a atras atenția doctorului Hahnemann și l-a intrigat în același timp. Fiind un căutător al adevărului, Hahnemann a decis să verifice efectele chininei asupra lui însuși, dorind să descopere principiul din spatele efectelor acestui medicament. Administrându-și câte 4 drahme de medicament în formă pură de 2 ori pe zi, efectele nu au întârziat să apară, devenind el însuși, bolnav. În genialitatea lui, a constatat că medicamentul China (obținut din scoarța Arborelui de chinina), a produs în corpul lui, atât simptomele fizice cât și cele mentale pentru care medicii prescriau tratamenul cu China. Acest experiment a stat la baza principiului homeopatiei: „Similia similibus curentur” sau „Asemanatorul vindecă asemanatorul”.

Mai explicit acest principiu se definește astfel:

O boală - cu cortegiul ei de simptome - se vindecă dacă se administrează ca medicament o substanță capabilă să determine simptome asemănătoare atunci când este administrată la omul sănătos.

Ce înțelegem prin acest mecanism?

Că doar experimentarea pe omul sănătos a unei substanțe, în scopul cunoașterii simptomelor și semnelor pe care le determină și consemnarea acestora într-o „fișă”, îi conferă acesteia statutul de „remediu homeopat”. Totalitatea simptomelor induse la persoane sănătoase prin administrarea unei substanțe poartă denumirea de „patogenezie” sau profilul toxicologic al substanței. Când regăsim la un bolnav un tablou patologic care se suprapune cât mai fidel peste patogenezia unei substanțe, îi putem administra pacientului exact acea substanță în formularea sa homeopată. De aici se poate observa că homeopatia este o medicină experimentală, în care rolul major îl are experimentarea unei substanțe pe omul sănătos. Astfel Materia medica (Agenda medicală homeopată) s-a dezvoltat pe parcursul celor peste 200 de ani, ajungând astăzi la câteva mii de medicamente homeopate.

Pe drept cuvânt se consideră că Hahnemann este părintele farmacologiei experimentale, cu 38 de ani înainte de principiile enunțate de Claude Bernard (părintele farmacologiei experimentale considerat de școala oficială medicală).

Pe drept cuvânt se consideră că Hahnemann este părintele farmacologiei experimentale, cu 38 de ani înainte de principiile enunțate de Claude Bernard (părintele farmacologiei experimentale considerat de școala oficială medicală).

Dr. Samuel Hahnemann a cunoscut frumusețea țării noastre, lucrând timp de 1 an și 7 luni că bibliotecar al baronului von Bruckenthal, la Sibiu. După această perioadă se întoarce în Germania și practică medicina la Dresda și dezvoltă noul sistem terapeutic, pe care îl denumește „homeopatie”. Denumirea provine din cuvintele „homoios” –„ aceeași” și „pathos” – „suferință”. Muncă depusă de el a atins punctul culminant în lucrarea sa capitală „Organonul vindecării raționale”, mottoul acesteia fiind „Sapere aude” sau „Îndrăznește să fii înțelept”

Homeopatia este o artă a vindecării… Farmacia Thymus vă stă alături în susținerea terapiei homeopate prin diversitatea medicamentelor homeopate pe care le găsiți în cele 3 locații, prin consilierea administrării corecte a tratamentului homeopat, prin remedierea problemelor acute în oficina cu ajutorul remediilor homeopate.

Share cu prietenii tăi

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp